KEYS AND CHORDS
  • HOME
  • OUR TEAM
  • COMING EVENTS
  • ALL CONCERT REPORTS
  • NEWS BLOG
  • CD REVIEWS 2021
  • HARDROCK & HEAVY CD REVIEWS
  • BOOK REVIEWS
  • DVD REVIEWS
  • INTERVIEWS / ARTICLES
  • DISCLAIMER / COPYRIGHT POLICY
  • CONTACT PAGE
  • JAARLIJSTJES 2020





cd reviews

Nihilism: Beyond Redemption

20/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Ocean’s War
  2. Beyond Redemption
  3. The Hanging Tree
  4. The Rebellion
  5. ApXN
  6. The Black Fish
  7. The Old Tree Died
  8. All Will Be One
  9. Inner Deamon
  10. Alea Jacta Est
  11. The Blood Poured
Platenlabel
Overpowered Records
 
Distributie
Cargo Records
 
Labelnummer
Niet Gekend
 
Promo-Agent
Mike De Coene (Hardlife Promotions)
 
Website Artiest
Nihilism
Nihilism is een uit Frankrijk afkomstige deathmetalband. De band ontstond in 2009 en laat zich vooral beïnvloeden door deathmetal uit de 90’s. Als ik de benaming death metal zie, gaan m’n weinige haren rechtop staan en kijk ik snel verder want dit is totaal m’n genre niet. Met een klein hartje zette ik dan ook de eerste langspeler van Nihilism op. Nu moet ik eerlijk bekennen dat er totaal geen afkeer kwam toen de eerste klanken m’n trommelvliezen bereikten. ‘Ocean’s War’ beviel me eigenlijk wel, instrumentaal gewijs klonk het vrij old school metal en ja de vocals zijn zwaar en diep en versta ik geen snars van wat hij zingt maar dat heb ik bij m’n geliefkoosde bands ook wel eens. Deze death metal kan ik best beluisteren, niet te extreem maar toch duister en hard genoeg. Blijkbaar heb je binnen death metal ook heel wat variatie gaande van het uiterst snelle, trommelvlies-scheurende tot hetgene dat de deze band hier brengt. Ook titeltrack ‘Beyond Redemption’ zit in dezelfde lijn. De snelheid gaat een beetje omhoog bij ‘The Hanging Tree’ maar zolang de stem diep blijft grunten en niet overgaat in hoog gekrijs hoef ik geen nummers te skippen. ‘The Rebellion’ is opnieuw zo een nummer waar ik alles best in kan appreciëren, van de oldschool metal/death metal tot de zware grunts. Het enige minpunt is wel dat er weinig variatie in zit en al gauw gaat vervelen. Voor mezelf klinken veel nummers nu eenmaal hetzelfde. Het is nu eenmaal enkel gegrunt en niks anders dat m’n aandacht prikkelt. Op uitzondering van ‘ApXN’ maar puur omdat een instrumentaal nummer is en wel kan aanzien worden als intro voor het snelle ‘The Black Fish’. Het meest verrassende nummer was misschien nog ‘The Old Tree Died’ dat even voorziet in wisselende vocals. ‘All Will Be One’ en ‘Inner Deamon’ zijn twee nummers waar ik kort over kan zijn. Weer van hetzelfde, niet slecht maar niet goed genoeg om me vast te houden. Het volgende nummer ‘Alea Jacta Est’ is weer een instrumentaal en staat bol van de kwaliteiten van de muzikanten met dreunende riffs, bonkende bass en snelle drums. Met ‘The Blood Poured’ zijn we toe aan het laatste nummer en ik kan niet zeggen dat ik dit spijtig vindt. Hoewel ik dit soort death metal nog kan aanhoren kan ik niet zeggen dat dit me echt aanspreekt, ligt dit aan de band of het genre? Dan zal ik er moeten beluisteren vrees ik.
 
Peter Smet (3)
Too bad they didn’t put more variation into their songs to keep stimulating my attention.
0 Reacties

Skyliner: Condition Black  

16/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Tidal
  2. Condition Black
  3. Too Many Voices
  4. No Word Order
  5. Cages We Create
  6. Starseeker
  7. Interlude I: The Firmament
  8. As Above, So Below
  9. Interlude II: The Dance Of Bliss
  10. The Morbid Architect
  11. Your Hand In Mine
Platenlabel
Limb Music
 
Labelnummer
LMP 1610-161 CD
 
Distributie
niet gekend
 
Promo-agent
Mike de Coene (Hardlife Promotion)
 
Website Artiest
Skyliner
Facebook

Skyliner is ontstaan in Jacksonville, Florida in het jaar 2000. Deze drie mansband bracht dit jaar zijn tweede CD uit genaamd ‘Condition Black’, dit album bestaat uit elf nummers. Skyliner bewijst dat Jacksonville meer goede bands te bieden heeft dan Limb Bizkit alleen. Skyliner kwam in de aandacht binnen de metal scene als Jake Becker (gitaar/zang), Ben Brenner (drums), Ashley Flynn
(keyboards) en David Lee Redding (bas) het debuut ‘Outsiders’ opnemen, waarbij ze meteen ook een stempel drukte binnen het genre met een brouwsel van power en prog elementen. Vrij snel na de opnames komt er een split waarbij enkel de oprichters Becker en Brenner blijven en de handen in elkaar slaan samen met Nathaniel Curtis op Bas. Limb Music ziet potentieel on de band en brengt het album wereldwijd uit. In 2015 en 2016 werkt het trio dan aan nieuw materiaal voor ‘Condition Black’. Skyliner heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt met dit album; het is experimenteler dan voorganger en is zeker geen muziek om in de achtergrond te beluisteren. De prog elementen zijn overvloedig aanwezig en domineren de power metal stijl die vorig album nog kende. Ook vocaal klinkt alles ruwer dan voorganger en je zou kunnen stellen dat Skyliner volop bouwt aan zijn nieuw geluid. Als luisteraar mag je zeker dit album niet te snel beoordelen, in eerste opzicht klinkt het niet structureel en onsamenhangend  maar dat is het wel. Is het niet zo dat een niet alledaagse sound nieuwe perspectieven  opent voor dit en andere genres? Dit trio slaagt er dus in om een ietwat vernieuwend album te brengen die weliswaar met tijden vreemd overkomt maar toch… Eén van de toppers is ‘Too Many Voices’ dat bol staat van de prog elementen net als laatste nummer ‘Your Hand is Mine’ waar naast progessie ook nog grote snelheid en power te vinden is. Snelheid vinden we ook terug op ‘As Above, So Below’ een vrij stark nummer data an Rage doet denken. Wie het liever donkerder en angstaanjagend heeft moet zijn oor eens te luister leggen bij ‘The Morbid Architect’ dat naast de thrashy passages ook nog de nodige blast beats en growls kent. Rustiger werk vinden je dan weer in ‘Cages We Create’ met een akoestisch aanvoelende intro. Minder geslaagd zijn de twee Interudes waarvan het eerste  voor velen wat belletjes en snarenplukkerij zal zijn en het tweede vooral uit drums bestaat maar het geeft beide wel ergens het kunnen van de muzikanten weer. Doch zijn dit tracks die je eerder makelijk skipt dan afspeelt. Al bij al slaat Skyliner er toch in om een kwalitatief maar niet conventioneel album af te leveren dat zeker moet groeien in je gehoor om er nadien van te kunnen genieten.
 
Lars Kaethoven (3,5)
They are on the way to the top, keep up the great work
0 Reacties

Enemy Of Reality: Arakhne

16/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Martyr
  2. Reflected (Met Fabio Lione - Rhapsody Of Fire)
  3. Weakness Lies Within
  4. Time Immemorial
  5. Nouthetisis ( Met Jeff Waters - Annihilator)
  6. Afaid No More
  7. Showdown (Met Chiara Malvestiti - Therion)
  8. Tast Of Defeat
  9. In Hiding
  10. I Spare You
  11. A Gift Of Curse
Platenlabel
FYB Records
 
Labelnummer
Promo CD
 
Distributie
Niet Gekend
 
Promo-agent
Mike de Coene (Hardlife Promotion)
 
Website Artiest
Enemy Of Reality
De symfonische metal band, Enemy Of Reality is ontstaan in 2013 en zijn afkomstig uit Griekenland. Het debuut album genaamd ‘Rejected Gods’ verscheen amper een jaar na de oprichting van de band. Dit album telde elf nummers waarop een aantal gastartiesten als  Mike LePond ( Symphony X), Ailyn Giménez (Sirenia), Christos Antoniou (ScepticFlesh, Chaostar), Androniki Skoula (Chaostar) en Maxi Nili (Jaded Star, ex-Visions Of Atlantis) hun bijdrage leverden.
Dit debuut bracht de band op podia over de aardbol zoals MFVF 2014, Dames Of Darkness 2015(Roemenië), Artmania (2015)Maximum Rock 2015 (Roemenië) en nog andere shows doorheen Europa als support van Anneke Van Giersbergen, SceptiFlesh, Gus G., Rage, Uli John Roth, en andere. Dat ze bij de geschiedenis van het thuisland zweren wordt wel duidelijk als je bedenkt dat beide albums over de Griekse mythologie handelen. Bij ‘Rejected Gods’ was het de mythe van Orpheus en Eurydice; voor dit nieuwe album ‘Arakhne’ koos men voor de Griekse mythe van het ontstaan van de spin maar ook andere elemeten uit deze mythologie worden in de teksten verwerkt. ‘Arakhne’ betekent spin en vormt ook het hoofdpersonage in de mythe op de CD.  Muzikaal gezien zit ‘Arakhne’ zeer sterk in elkaar; stevige baslijnen in combinatie met het hard en snel gitaarwerk bij knallende drums dreunen de speakers uit. Dit geweld wordt opgefrist door het symfonische dat er mooi doorheen geweven ligt als een net. Net als hoofdpersonage Arakhne kan ook van zangeres Iliana gezegd dat ze arrogant mag zijn wat talent betreft want vocaal komt ze met haar krachtige stemgeluid best wel sterk uit de hoek. Dit maakt het hele album een grote beleving  al moet ik toegeven dat er momenten zijn die me een beetje minder goed overkwamen. Net als op het debuut werden ook hier weer enkele gastmuzikanten betrokken waaronder Fabio Lione (Rhapsody Of Fire), Jeff Waters (Annihilator) en Chiara Malvestiti (Therion/Chrysalis). Het album werd opgenomen onder leiding van George Emmanuel (Rotting Christ) en Mark Adrian en gemasterd door George Emmanuel zelf.Het hoesontwerp is van Tony Midi artwork die ook werk leverde voor o.a Papa Roach, Asking Alexandria, Suicide Silence en Parkway Drive.
 
Lars Kaethoven (3)
Call the angels, we found symphonic heaven.
0 Reacties

Dark Sarah: The Puzzle

16/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Breath
  2. Island In The Mist
  3. Little Men
  4. Ash Grove
  5. For The Birds
  6. Deep And Deeper
  7. Dance With The Dragon [feat. JP Leppäluoto]
  8. Cliffhanger
  9. Aquarium [feat. Charlotte Wessels]
  10. Rain [feat. Manuela Kraller]
Platenlabel
Inner Wound recordings
 
Labelnummer
IW83058
 
Distributie
niet gekend
 
Promo-agent
Inner Wound recordings
 
Website Artiest
Dark Sarah
Facebook

 

Dark Sarah, het muziekproject van de Finse ex-Amberian Dawn zangeres Heidi Parviainen, komt met het tweede album ‘The Puzzle’. Heidi is professioneel klassiek geschoolde zangeres/performer die tijdens haar tijd bij Amberian Dawn vier albums mee uitbracht en verscheidene tours deed met de band. Na de split met Amberian Dawn in 2012 bouwde ze een solo carrière uit dat de naam Dark Sarah kreeg, dit naar aanleiding van het eerste nummer dat ze schreef. Op ‘Save Me’ introduceert ze de luisteraar met het hoofdpersonage Sarah, een jonge vrouw die aan het altaar verlaten wordt door haar toekomstig echtgenoot. Als ze op het punt staat om te breken wordt een tweede en gemenere persoon in haar wakker, Dark Sarah. Het debuut album ‘Behind The Black Veil’ zag het daglicht in mei 2015 en lijdt je doorheen de psychologische avonturen van Sarah die zweeft tussen haar twee persoonlijkheden. Het nieuwe album ‘The Puzzle’ is het vervolg op dit concept en verteld het vervolg van het verhaal. Heidi licht het concept toe als volgt: “The Evil Tree” brak in stukken en daarmee ook Dark Sarah’s ziel. Ze sterft niet maar zwerft tussen twee werelden, Leven en dood. Ze werd naar de onderwereld gezonden om met de stroming mee te drijven langs de River Of Death en eindigt op een eiland te midden van een machtige oceaan. Ze ontwaakt aan de wilde kustlijn van dit mistige maar magische  eiland vol zwarte rotsen die schitteren in de nacht alsof ze bedekt zijn met miljoenen diamantjes. Scherpe rotsen en grote standbeelden tekenen zich af tegen de donkere lucht. Ze voelt de lucht in haar longen en beseft dat ze nog leeft. Ze voelt de kracht terugkeren in haar ledematen en begint het eiland te verkennen. Tot ze een grot vind die ze betreed en ontdekt een klein lichtje achteraan in de grot. Ze kijkt door de kleine nauwe ruimte en ziet iets waardoor ze gebiologeerd wordt…
Muzikaal gezien combineert Dark Sarah metal met filmmuziek en theatrale elementen. Het album zit sterk in elkaar en wekt een eigen sfeer op die je meevoert doorheen het ganse verhaal. Het verhaal begint bij de opener ‘Breath waarop de donkere Sarah ontwaakt en gaat er dan als een vuurtje vandoor in ‘Island In The Mist’ dat de sfeer van het eiland weergeeft. Heidi Parviainen weet het verhaal op overtuigende manier en met een bel van een stem te brengen. De orkestratie komt soms in groot contrast te staan met de loodzware riffs zoals in ‘Little Men’ maar dit maakt de beleving nog interessanter. Gitaargewijs weten Sami Salonen en Erkka Korhonen het zeker ook boeiend te houden op een strakke ritmesectie die stevigheid in het geheel houdt. Het vraagt slechts een beetje verbeelding om je een beeld voor de ogen te halen en het verhaal te volgen. Je hoort als het ware de vogeltjes fluiten in ‘For The Birds’. Het sprookjesachtige, in duet gebrachte ‘Dance With The Dragon’ spreekt tot verbeelding, ‘Cliffhanger’ is dan weer dromerig van sfeer, ‘Aquarium’ klinkt wervelend met extra bijdrage van Charlotte Wessels… Stuk voor stuk pareltjes om te beluisteren. Het album eindigd in een folk sfeer met ‘Rain’ dat zich later ontpopt tot een waar epos.
 
Voor de productie, mixing  en de orkestratie was Mikko P. Mustonen – Pathos Music verantwoordelijk. Deze verleende al eerder zijn diensten bij o.a. Delain, Sonata Arctica, Ensiferum. Ook hier levert hij weer puik werk af dat een extra dimensie geeft aan het geheel. Op dit album verlenen ook Manuela Kraller (ex. Xandria), Charlotte Wessels (Delain) en JP Leppäluoto (Charon, Northern Kings) hun medewerking in enkele songs. Mastering was in handen van Svante Forsbäck – Chartmakers (Volbeat, Sonata Arctica, Korpiklaani) en het hoesontwerp werd gedaan door Jan Yrlund - Darkgrove Design die ook al hozen afleverde voor Apocalyptica, Ensiferum, Sirenia). Dit is zeker een album dat zijn toertjes in mijn speler nog zal draaien.
 
Line-up:
Heidi Parviainen: Zang
Erkka Korhonen (Northern Kings, Ari Koivunen): Gitaar
Sami Salonen: Gitaar
Rude Rothstén: Bas
Thomas Tunkkari: Drums
Special guests:
Manuela Kraller (ex. Xandria)
JP Leppäluoto (Charon, Northern Kings)
Charlotte Wessels (Delain)
 
Johan Kaethoven (4)
This highly anticipated second album from Dark Sarah combines metal, film music and theatrical elements and features guest appearances by Manuela Kraller, Charlotte Wessels and JP Leppäluoto.
0 Reacties

Theocracy: Ghostship

16/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Paper Tiger
  2. Ghost Ship
  3. The Wonder Of It All
  4. Wishing Well
  5. Around the World and Back
  6. Stir the Embers
  7. A Call To Arms
  8. Currency In A Bankrupt World
  9. Castaway
  10. Easter
Platenlabel
Ulterium Records
 
Labelnummer
ULTCD036
 
Distributie
niet gekend
 
Promo-agent
Ulterium Records
 
Website Artiest
Theocracy
Facebook

 

Na drie vorige albums is het Griekse Theocracy weer terug met een nieuw album ‘Ghost Ship met nieuwe melodische metal pareltjes waar de band gekend voor staat. Voor dit album grijpt de band terug naar de levendige realistische sound die ze op ‘As the World Bleeds’ (2011) al leverde en bevat tien gespierde en gestroomlijnde nummers die nooit aan focus verliezen. Elk nummer staat op zich en heeft zijn eigen karakter maar behoren allen tot de typische Theocracy sound die garant staat voor en onvergetelijke luisterbeurt. Het is onmiskenbaar  ook een Europees getint metal album met typerende grootse refreinen, epische arrangementen en progressieve elementen. Theocracy’s muziek is direct en diep, pakkend en onvergetelijk, toch onthult zich overal een hoog niveau van complexiteit en diepte bij elke luisterbeurt. Al van bij het prille begin bij het uitkomen van het debuut in 2003 kon de bad rekenen op fantastische en lovende reviews wat hen destijds tot op het ProgPower USA bracht. Voor de volgende albums tekende de band bij Ulterium records dat in 2008 ‘Mirror Of Souls’ mocht uitbrengen. Dat album betekende een doorbraak voor Theocracy waarbij ‘Mirror Of Souls’ uitkwam in Europa, Noord America en Japan. Het bezorgde hen supports voor Sonata Arctica, Blind Guardian en Circle To Circle in Amerika alsook een Europse Headline tour in de herfst van 2009. Het magnum opus ‘As the World Bleeds’ komt uit in 2011 en bereikt de Billboard Heatseeker op de veertigste plaats in Amerika met bovenop weerom wereldwijde positieve respons. Een tweede Europese headline tour volgt gevolg door shows in de U.S., festivals in Finland en een eerste show in Costa Rica. Aangezien er constant vraag was naar het self titled debuut ‘Theocracy’ besliste Ulterium records om een re-issue uit te brengen. Om de amateuristische productie en de drum machine van het origineel album te verbeteren werden de drums opnieuw opgenomen met drummer Shawn Benson maar de rest van de originele opnames werden behouden en in de hermixte versie gebruikt.
 
Voor het nieuwe ‘Ghost Ship’ album bouwde de band een oude boerderij om tot opname ruimte om daar in alle rust te kunnen werken aan het nieuwe materiaal. Voor dit materiaal werd de band geïnspireerd door de personen die ze tijdens hun vele optredens ontmoette. Hoewel elk nummer op zich staat is er vaag toch een rode draad doorheen te ontdekken: Hoop! Met dat idee in het achterhoofd is Matt Smith van start gegaan bij het schrijven van het album. Hij hoop dan ook dat de nummers een stimulans kunnen betekenen voor de buitenbeentjes op deze wereld die dagelijks worstelen met hun tegenslagen of gebreken. Het album trapt meteen flink af met een dosis power metal in ‘Paper Tiger’ met een krachtig refrein. Een memorabele riff opent titeltrack ‘Ghost Ship’ en ook hier valt weer mooie samenzang op te merken. Dat het beuken wordt bewijst ook ‘The Wonder Of It All’ maar dit is meer dan een gewone beuker, Het nummer kent flink wat afwisseling. De gitaarsolo’s en extraatjes zitten zo mooi verweven dat de plaat tijd vraagt om in je oor te groeien. ‘Wishing Well’ start sfeervol op keyboards en neemt gas terug met een slepende gitaarriff, het nummer kent een opbouw die zo van een Dio album zou kunnen komen. Ook ‘Around the World and Back’ behoort tot het rustige type maar barst bij het refrein weer krachtig los. ‘Stir The Embers’ trapt echter het pedaal weer geheel in en toont de spierballen. Wat een stem heeft die Matt Smith trouwens… een zaligheid om hem bezig te horen gewoon! Stevig gitaargeweld krijgen op ‘A Call To Arms’ maar ook hier afwisseling middels enkele rustige passages. Dat ‘Currency In A Bankrupt World’ een aanklacht is op de beurscrash die Griekenland kende hoef ik hier alvast niet te melden, een aanklacht die knelt en niveau heeft in elk geval. Met ‘Castaway’ knalt Theocracy er in elk geval weer goed op los tegen hoge snelheid maar het meest Epische nummer wordt tot op het einde gehouden met ‘Easter’ en klokt over de tien minuten. Afwisseling troef en nog even alles uit de kast halen alvorens de luisteraar met een honger achter te laten… Een zalig einde waarvan Theocracy nog meer nummers mag neerpennen.
 
Het album werd geproduceert door Matt Smith zelf in zijn eigen studio in Athene, mastering gebeurde door Vlado Meller. Het hoesontwerp mocht Felipe Machado Franco (Blind Guardian, Rhapsody of Fire, Iced Earth) voor zijn rekening nemen.
 
line-up:
Matt Smith: Vocals
Val Allen Wood: Lead Guitar
Jonathan Hinds: Guitar
Jared Oldham:  Bass
Drums on Ghost Ship: Shawn Benson
 
Johan Kaethoven (4,5)
Ten powerful new songs that showcase the epic, heavy and melodic sound where Theocracy is known for
0 Reacties

Freedom Call: Master Of Light

16/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Metal Is For Everyone
  2. Hammer Of The Gods
  3. A World Beyond
  4. Masters Of Light
  5. Kings Rise And Fall
  6. A Cradle Of Angels
  7. Emerald Skies
  8. Hail The Legend
  9. Ghost Ballet
  10. Rock The Nation
  11. Riders In The Sky
  12. High Up
Platenlabel
Steamhammer
 
Labelnummer
Indien gekend anders promo CD
 
Distributie
SPV
 
Promo-agent
Mirko Marten
 
Website Artiest
Freedom Call
Freedom Call had geen betere titel kunnen bedenken voor hun nieuw album want ‘Master Of Light’ omschrijft perfect de muzikale richting en uitstraling van deze band. De naam refereert ook naar het raadselachtige beeld van de band, verkondigt optimisme en levensvreugde dat zowat een levensfilosofie werd voor Freedom Call. Ze leggen dan ook hun enthousiasme in elk noot die ze spelen en delen dit ook met de fans, zowel op hun releases als live op het podium. Dat enthousiasme was nog overdadig aanwezig op het einde van hun laatste tour ter ondersteuning van voorganger ‘Beyond’. Ze betrapten zichzelf bij het spontaan componeren en opnemen van nieuw song materiaal en dat gebeurde dan ook in een tijdspanne van amper enkele maanden. Net zoals bij vorige twaalf albums is het melodische metal die de plaat vult. Freedom’s Call grootste sterkte is hun geestdrift, dynamiek en hun fantastische melodieën met hymne achtige refreinen die ze op dit album nog beter uitwerkten. De recht voor zijn raap power metal nummers als  ´Rock The Nation`, ´Riders In The Sky`, ´Kings Rise And Fall` en ´Hail The Legend` spreken voor zich.´Metal Is For Everyone` doet dat ook en is de band hun verwoording om niet te veel in te zitten met het onvoorspelbare van het leven en het niet al te serieus te nemen. Het gaspedaal wordt helemaal ingetrapt bij de uptempo songs, ‘Master Of Light’ verschilt daar iets in en kent een donker tintje in tegenstelling tot de andere eerdere zonnig getinte tracks. Lyricwijs bezit het humoristische toespelingen op de muzikanten hun vermeende heldendaden. Toch is dit nummer ook progressiever en één van de meer uitdagende nummers tijdens het opnameproces. Ook het bijna zes minuten durende ‘A World Beyond’ bezit flink wat complexe stukken en gaat misschien nog et meest terug tot het ‘Crystal Empire’ album uit 2001. Nog ongebruikelijk voor Freedom Call is de ballade ‘A Cradle Of Angels’ dat opgenomen werd op akoestische gitaar in fingerpicking stijl. Tekstueel moet dit nummer je aanzetten om positief te denken en handelen bij het oplossen van problemen. Het album werd in de eigen studio Little Sun Creek Lounge opgenomen te Nuremburg met Chris Bay en Stephan Ernst achter de mixing desk. Zijn amen ook bij voorgangers ‘Land Of The Crimson Dawn’ (2012), ‘Beyond’ (2014) en ‘Eternity – 666 Weeks Beyond Eternity’ (2015) deze taak als co-producer ter hand. Het hoesontwerp is van de hand van Michael Dorschner.
Het album komt in verschillende formaten uit zijnde als CD digipack met poster (Smaragd cover) – als dubbel LP in blauw vinyl met CD in papieren hoes (Blauwe cover) – als Boxset in gelimiteerde versie van duizend exemplaren voor Europa. In deze laatste zit: CD, bonus CD, zonnebril, stikker, gehandtekende foto en komt uit met een rode cover.
​
Line-Up:
Chris Bay: Zang, gitaar
Lars Rettkowitz: gitaar, achtergrond zang
Ilker Ersin: Bas, achtergrond zang
Ramy Ali: Drums, achtergrond zang
 
Johan Kaethoven (4)
Master Of Light reflect perfectly the aura and musical attitude of Freedom Call in all it’s forms from Power to progressive.
0 Reacties

King Of The North:  Get Out Of Your World

15/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM

Tracks:
  1. Rise
  2. Get Out Of Your World
  3. Love Like Fire
  4. Burn
  5. Hard Wired For Hard Times
  6. Ride Like You’re Free
  7. Down To The Devil
  8. The Mountain
  9. Caught Between Two World
  10. Hard Days Are Done
  11. No Stone Left Unturned
  12. Maniac Depression
Platenlabel
Rodeostar
 
Labelnummer
promo CD
 
Distributie
SPV
 
Promo-agent
SPV
 
Website Artiest
King of the North
Facebook
Zompige gitaarrock die de ene keer richting stoner uitgaat, een andere keer psychedelische elementen vertoont en op andere momenten wordt opgesmukt met een beetje blues:  je hebt er doorgaans een tweetal gitaristen, een bassist, een zanger en een drummer voor nodig… of toch niet? Het Australische King of the North is toe aan zijn tweede album en blijkbaar is meteen ook de bezetting veranderd. Drummer Steve Tyssen doet immers zijn intrede naast Andrew Higgs en… euh… wie, precies? Inderdaad: King of the North bestaat uit slechts twee (2!) muzikanten en doet geen beroep op samples, loops of andere elektronica die voor een vetter geluid zorgen. Hoe het kan dat elk nummer – van begin tot einde – zo vol klinkt? Higgs heeft een ‘three-way’-pedaal ontworpen dat het geluid van twee gitaren én een basgitaar simuleert. Indrukwekkend, want nergens is te horen dat je hier enkel met een man en zijn drummer te maken hebt. Er wordt meteen heerlijk log en heavy afgetrapt met het uitstekende ‘Rise’, waarna King of the North de luisteraar meeneemt op een reisje langs landschappen die eerder al door heerschappen en bands als Jimi Hendrix, Kyuss en Hawkwind, terwijl ook de geest van The Doors rondwaart op een song als ‘Burn’. Dat de drummer van Cog daar als gast de drumvellen mocht komen kapot meppen, is muzikaal geen toeval.  De nummers die volgen, etaleren een interesse in diverse rockgenres, met het soort ‘bluesy’ riffs en korte sfeerwisseling die je ook op klassieke rockalbums kunt verwachten (‘Hard Wired for Hard Times’) en het soort boogie waar ook iemand als Jim Steinman wel raad mee weet (‘Ride Like You’re Free’) tot de ‘band’ verpletterend uithaalt met uitschieter ‘Down to the Devil’, dat begint met een korte basintro en dan moeiteloos overeind blijft met heerlijk riffwerk en meezingbare zanglijnen voor het ruimte laat aan de heerlijke gitaarintro en ronkende riffs van tweede uitschieter ‘The Mountain’, waarin Higgs zichzelf nog wat meer ruimte geeft om te zingen. Twaalf nummers, waarvan enkele heel memorabele songs en geen slecht liedje te bespeuren: buiten de ‘three-way-pedal’ en de boeiende mengeling van op elkaar leunende rockstijlen is het niet erg vernieuwend, maar het klinkt allemaal wel erg lekker. Te beluisteren, dus.
Dirk Vandereyken (3,5)
0 Reacties

Dayshell: Nexus

15/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Car Sick
  2. A New Man
  3. Improvise
  4. Low Light
  5. The Weapon
  6. Ftnw
  7. Spit in the Face
  8. Master of Making
  9. Terrified
  10. Rush Hour
  11. Speaking in Tongues
  12. Digital Sand
Platenlabel
Spinefarm Records
 
Labelnummer
promo CD
 
Distributie
niet gekend
 
Promo-agent
Frank Van Liempd (Petting Zoo Promotions)
 
Website Artiest
Dayshell
Facebook


 


Opkomende in 2013 met hun titelloze debuut, Vergaard het trio van Dayshell al snel een vrome fanbase door onafgebroken te touren met  met o.a. as Chevelle, Middle Class Rut, en anderen. De persreageert enthousiast op hun etherische, boeiende en emotioneel zware alternatieve stijl terwijl video’s als ‘Share With me’ over de 600.000 views halen via you tube. Deze Zuid Californisch trio heeft nu zijn tweede full length album uit via Spinefarm records en vertegenwoordigt een nieuw hoogtepunt in een delicaat evolutionair proces voor de muzikanten. Toen aan het componeren van het album gestart werd legde zanger gitarist Shayley Bourget de lat meteen hoger zowel muzikaal als tekstueel. Gesmeed op inspirerende bands als Animals As Leaders,  Periphery, Deftones en Incubus zocht hij naar een balans tussen moderne technische metalgrooves en hypnotiserende maar recht uit het hart komende zangpartijen waarbij Shayley’s eigen levenservaringen de inspiratiebron vormden. Shay’s geschiedenis begint dan ook als frontman bij Mice & Men voordat hij vanwege alcohol verslaving de band verliet. Dayshell vormt voor hem echter de muzikale haven voor zijn ideeën, gedachtegang en grenzeloze creativiteit. Bij aanvang van het materiaal voor ‘Nexus’ is het ook de Djent metal waar hij de nodige inspiratie en technieken uithaalt. Hij ontwikkelt hierbij een voor hem nieuwe picking stijl die technisch verder gaat dan op het debuut. Voor het eerst neemt Shayley ook de zeven snarige gitaar ter hand die hij in drop G tuning stemt om het auditief palet aanzienlijk uit te breiden. Zijn betrachting is om krachtige songs neer te pennen die ook op de radio gedraaid kunnen worden. Ook nieuwkomer Zack Baker achter de drums zorgt hierbij voor een nieuwe dimensie in de nieuwe stijl. Aanvang 2016 is het dan zover als Dayshell de studio induikt om onder leiding van Erik Ron (Panic! at the Disco, Saosin) gedurende zes weken twaalf nieuwe nummers in te blikken. Wat dit album anders maakt dan zijn voorganger is het rauwe, de snelheid, de energie en de diversiteit met een vurige ondertoon. ‘Carsick’ gaat er gewelddadig vandoor als een wederkerende matrak maar kent ondanks dat toch een bijblijvend refrein. Een nummer dat in één week tijd meer dan dertigduizend hits haalt op Youtube. Vervolgens zorgt ‘A New Man’ voor een stevige middelvinger naar alle haters in alle soorten met zijn onwrikbare groove, terwijl ‘Improvise’ ontbrand met een direct onweerstaanbare melodie die verpakt zit in tomeloze emotie. ‘Low Light’ zal dan weer menig vrouwenhart sneller doen slaan met zijn aandoenlijke vocale melodieën. Nummers als ‘Spit In The Face’ en ‘Speaking In Tongues’ komen dan weer agressiever uit de hoek, terwijl ‘Digital Sand’ een grimmig doch emotioneel kantje kent. Het album staat verder ook bol van meeslepende soundscapes die dit album zijn speciale sfeer meegeven.
 
Line-up:
Shayley “Dayshell” Bourget: Zang, Gitaar
Jordan Wooley: Bas
Zack Baker: Drums
 
Johan Kaethoven (3,5)
What sets this album apart is the rawness, the speed, the energy, and the diversity.
0 Reacties

Testament: Brotherhood Of The Snake

15/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Brotherhood Of The Snake
  2. The Pale King
  3. Stronghold
  4. Seven Seals
  5. Born In A Rut
  6. Centuries Of Suffering
  7. Neptune’s Spear
  8. Black Jack
  9. Canna’s Business
  10. The Number Game
Platenlabel
Nuclear Blast
 
Labelnummer
Niet Gekend
 
Promo-agent
Jaap Wagemakers (Nuclear Blast)
 
Website Artiest
Testament

Testament is één van de vele thrashmetalbands die medio jaren 80 ontstonden in de Bay Area van San Fransisco. De band is er na een aantal line-up wissels opnieuw met een ijzersterk album.
Snoeihard en supersnel zo begint opener en titeltrack ‘Brotherhood Of The Snake’, ijzersterke thrashmetal die tijdloos blijkt te zijn want nog steeds draait dit genre mee in het hedendaagse metalgeweld. Ijzersterke riffs en schitterende solo’s bijgestaan door die fenomenale zang. Geen wonder dat ik thrashmetal ook tot één van m’n favoriete genres kan noemen. Zeker als dit van zo’n kwaliteit is als Testament hier bewijst. ‘The Pale King’ ligt perfect in mijn verwachtingen van een goeie thrashmetal track. Deze band behoort al jaren terecht tot de top binnen het genre samen met grootheden als Slayer en Metallica. De volgende sterke track op het album is ‘Stronghold’ dat zich als een ware vesting zet op dit album. Lekkere wah-gitaarklanken, razendsnelle drums en die zang die af en toe naar grunt klanken neigt en buldert doorheen de track. Volgende track in het lijstje, ‘Seven Seals’, begint met een bangelijk goede intro riff die even blijft nazinderen. Dit hele album is een opeenstapeling aan het worden van steengoede festivalsongs. Zo zal de intro van ‘Born In A Rut’ ongetwijfeld de weide aan het pompen krijgen. Ik hoor nu de “hey’s” al over de festivalweides galmen. De versnelling terug een standje hoger voor het lekker snelle ‘Centuries Of Suffering’. In thrashmetal lijkt er nooit enige vooruitgang of verandering in te zitten, weinig experimenterende bands die het genre wel eens durven verleggen maar dit is zeker geen slecht ding. Want zelf in de moderne metalscene blijven tracks als ‘Neptune’s Spear’ perfect overeind. De tijdloze, klassieke sound speelt hier enorm in hun voordeel. Tijdloos zijn ook de gitaarsolo’s die je hier terugvindt, luister maar eens naar het fenomenale gitaarspel op ‘Black Jack’. Ook ‘Canna Business’ beschikt over het betere gitaarwerk en benadrukt wat ik hier al een hele review aan het verkondigen ben. Dit is een ijzersterke plaat. Graspop Metal Meeting vergeet Testament dit jaar niet, met zo’n kwaliteit mag deze band niet ontbreken. Afsluiten doet het album met knaller ‘The Number Game’. Wil je kennismaken met het thrashmetal genre maar weet je niet bij welke bands te beginnen? Testament zal zeker niet aan je luisterend oor mogen ontsnappen, je zal het je niet beklagen. Het moet niet altijd Metallica of Slayer te zijn.
 
Peter Smet (4)
Album that stands as a rock in a field of modern metal, old-school thrashmetal remains timeless and here’s the proof !
0 Reacties

Royal Jake: Retaliate – The Answer

15/12/2016

0 Reacties

 
Picture
DETAIL ALBUM
 
Tracks:
  1. Intro
  2. Retaliate – The Answer
  3. Apocalyptic Treasure
  4. Sacrifice You
  5. Cassandra Complex
  6. NGB
Platenlabel
Independent
 
Labelnummer
Niet Gekend
 
Promo-Agent
Mike De Coene (Hard Life Promotion)
 
Website Artiest
Royal Jake
Royal Jake is een Belgische, driekoppige metal/hardcore/metalcore band. Deze band is het zoveelste bewijs dat we hier in België beschikken over een meer dan degelijke hardcore/metalcore scene, na bands als MyAim, Knives To A Gunfight, Here Stands A Hero en zovele meer.
‘Retaliate – The Answer’ is deze band’s nieuwste EP. Na de ‘Intro’ met op het einde een kort spoken word stukje (beluister de EP maar eens zelf om te horen wat ze zeggen), om dan de eerste echte track te laten starten met het bulderend gezongen “Retaliate”. Tevens de titel van deze track ‘Retaliate – The Answer’. Alles bij elkaar een goede hardcore track die de nodige ingrediënten bevat  om een hevige moshpit op te zetten. Ik ben wel fan van de ruwe, bulderende stem van Peter de Bondt. ‘Apocalyptic Treasure’ is zo een track die vanaf de eerste noot een glimlach op m’n gezicht tovert en dan zit je gebeiteld. Doe daar dan nog kwalitatieve gitaar, drums en bas bij en je hebt een steengoede track die me bij wijlen aan Hatebreed doet denken. Toch één van m’n favorieten op deze EP. De volgende pattat wordt gegeven met ‘Sacrifice You’, fenomenaal die diepe grunts. Opnieuw spoken words als intro waarna een korte basriff het nummer in gang zet. Geen cleane vocals enkel diepe, duistere snoeiharde metalcore. ‘Cassandra Complex’ buldert lekker door naar het einde toe van deze ijzersterke EP. Waar blijft dat full-album mannen? Voor we afsluiten is er nog het absolute hoogtepunt van deze EP. Een dromerige, zweverige start op ‘NGB’ om dan los te barsten in een absolute metalcore topper. De gitaarnoten die het nummer op de achtergrond meevolgen om dan los te barsten in knallende breakdowns en krachtige riffs. De drums die de hele sound geweldig blijft ondersteunen. En die bulderende stem die ons doorheen de hele track bij de les houdt en blijft entertainen.
 
Peter Smet (4,5)
One of the best Belgian metalcore releases I’ve heard, to be a bit modest. Graspop Metal Meeting metaldome ?
0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>


    Categories

    Alles
    American Rock
    Dark Electro
    Hard Rock
    Metal
    Rock

    Archives

    Februari 2021
    Juni 2020
    Mei 2020
    Februari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014

                                                                        

    RSS-feed

  • HOME
  • OUR TEAM
  • COMING EVENTS
  • ALL CONCERT REPORTS
  • NEWS BLOG
  • CD REVIEWS 2021
  • HARDROCK & HEAVY CD REVIEWS
  • BOOK REVIEWS
  • DVD REVIEWS
  • INTERVIEWS / ARTICLES
  • DISCLAIMER / COPYRIGHT POLICY
  • CONTACT PAGE
  • JAARLIJSTJES 2020