KEYS AND CHORDS
  • HOME
  • MUSIC NEWS
  • ALL CONCERT REPORTS
  • CD REVIEWS 2025
  • VINYL REVIEWS 2025
  • BOOK REVIEWS
  • INTERVIEWS / ARTICLES
  • COMING EVENTS
  • CONTACT PAGE
  • DISCLAIMER / COPYRIGHT POLICY





cd reviews

Wizardthrone: Hypercube Necrodimensions

29/9/2021

0 Opmerkingen

 
Foto
DETAIL ALBUM
​Tracklist:
  1. Black Hole Quantum Thermodynamics
  2. Frozen Winds of Thyraxia
  3. Incantation of the Red Order
  4. Forbidden Equations Deep Within the Epimethoan Wasteland
  5. The Coalescence of Nine Stars in the System Once Known as Markarian-231
  6. Of Tesseractual Gateways and the Grand Duplicity of Xhul
  7. Hypercube Necrodimensions
  8. Beyond the Wizardthrone

Website Artist:
​Wizardthrone
​We starten met ‘Black Hole Quantum Thermodynamics’, een titel die verbazingwekkend genoeg nog niet de langste op dit album is. Het is spacey death- power- en symphonische metal, met een stem die me voor één keer eens niet irriteert! De muziek is ook enorm goed. Het volgende nummer, ‘Frozen Winds of Thyraxia’ heeft een goeie intro, maar de follow up is iets te chaotisch. Ik heb het moeilijk om de verschillende dingen in de muziek te onderscheiden van elkaar. Het heeft wel een goed refrein en ik ben fan van het power metal deuntje dat af en toe eens komt piepen. ‘Incantation of the Red Order’ heeft space opera vibes, en ik bedoel dit op een goeie manier. Het vliegt er meteen in en zou zo in de soundtrack van Doom kunnen. Het is voor mij net iets te veel door elkaar weer, maar het heeft dan wel weer een goeie outro.
‘Forbidden Equations Deep Within the Epimethoan Wasteland’ is nog steeds niet de langste titel op dit album. Ja, mijn hand deed pijn na het schrijven van mijn notities. De scifi geluidjes en de narrator zijn toffe toevoegingen en geven het allemaal dat klein beetje extra om zich te onderscheiden. En met twaalf woorden zijn we bij de langste titel aangekomen: ‘The Coalescence of Nine Stars in the System Once Known as Markarian-231’. Ik heb al medelijden met het bandlid dat de nummers moet aankondigen op optredens. Dit nummer heeft middeleeuws klinkende tussenstukjes, maar het kan er niet voor zorgen dat ik de muziek van Wizardthrone ondertussen wel een beetje beu aan het raken ben. Het klinkt allemaal echt hetzelfde.
‘Of Tesseractual Gateways and the Grand Duplicity of Xhul’ klinkt iets anders, maar is nog steeds wat chaotisch en hier zijn de vocals niet meer zo verdraagzaam (of toch niet voor mij). De titelsong ‘Hypercube Necrodimensions’ heeft de kortste titel in het album en ik kan er ook het minst over zeggen. Er is nu eenmaal niet zo veel speciaals aan dit lied. De afsluiter ‘Beyond the Wizardthrone’ heeft een goeie epische intro, maar is gewoon meer van hetzelfde – en dat 13 minuten lang.
Hypercube Necrodimensions is een goed album om een aantal nummers uit te pikken en die af en toe eens op te zetten, maar wanneer je alles achter elkaar luistert is het wel een beetje veel van hetzelfde en word je het nogal makkelijk beu. Of dat vind ik toch.
 
Kyria Van Gasse 
Foto
Extreme wizard metal, that after a while all sounds the same. But do join their space travel and enjoy the ride!
0 Opmerkingen

March In Arms: Pulse of the Daring

21/9/2021

0 Opmerkingen

 
Foto
DETAIL ALBUM
​Tracklist:
  1. 1914
  2. Altar of the Gun
  3. Welcome to the Blitz
  4. Nisei
  5. Pulse of the Daring
  6. An Act of Valor
  7. No Years Resolution
  8. Thunderbolt
  9. Omaha
  10. Not for Nothing

Website artist:
​​March In Arms
De Amerikaanse band March In Arms noemen zichzelf ‘military powermetal warriors’. Maar wie power metal verwacht keert nogal teleurgesteld naar huis. Als je eerder fan bent van softe en typisch Amerikaanse rock, dan ben je hier aan het juiste adres.
Het album start met ‘1914’, wat je ook meteen genoeg zegt over het thema waar March In Arms mee aan de slag gaat. Het genre is eerder soft metal of hard rock, dus verwacht je hier niet aan rauwe gitaren. Ook de vocals zijn vrij hard opgekuist, wat soms echt wel vreemd klinkt. Het klinkt allemaal net iets te braaf. Hetzelfde bij ‘Altar of the Gun’, goeie muziek, maar de vocals passen niet en zijn veel te proper. ‘Welcome The Blitz’ heeft een classic rock intro, wat me hoop geeft. Die is spijtig genoeg meteen weg. Doordat alles zo afgevlakt en opgekuist is verliest de muziek al zijn dreiging, iets wat je toch verwacht bij een plaat over de Grote Oorlog.
‘Nisei’ is iets ruwer en daardoor meteen wat beter. Hier zit iets meer dreiging in, maar het is nu ook weer niet dat ik angstig zou wegrennen wanneer ik deze gitaren hoor. De titelsong van het album heeft eindelijk wat dreiging, maar hier hebben ze dan weer de kans gemist om er een meezingbaar refrein in te stoppen. ‘An Act of Valor’ gebruikt samples om het lied te starten, en heeft ook nog wat dreiging in de intro. Maar de vocals blijven nog steeds te proper om echt te passen. Hetzelfde bij ‘No Years Resolution’. De band zou perfect passen op de cover van Kerrang! en ik ben er nog niet aan uit als dat een compliment is.
We krijgen weer wat samples voorgeschoteld met ‘Thunderbolt’. Ik weet trouwens ondertussen nog altijd niet goed in welk genre deze band zich situeert. Ook heb ik bij dit lied het gevoel dat de drummer en de zanger allebei een ander lied in hun hoofd hadden. De muziek switches zijn soms echt niet goed. De intro van ‘Omaha’ is dan weer een echt live-nummer, zo eentje dat het publiek meteen gaat meezingen. Het is een uptempo nummer, waarin de vocals net iets beter tot zijn recht komen. De afsluiter ‘Not for Nothing’ heeft goeie gitaren en hele interessante backing vocals. De zang zoals ze in het middenstuk van dit nummer zijn, had ook zo moeten zijn doorheen het hele album.
 
Kyria Van Gasse 
Foto
​They call themselves power metal warriors, but I think they are the sons who got left at home, just a little to young to go on the conquest.
0 Opmerkingen

Crypta: Echoes of the Soul

13/9/2021

0 Opmerkingen

 
Foto
DETAILS ALBUM
​Tracklist:
  1. Awakening
  2. Starvation
  3. Possessed
  4. Death Arcana
  5. Shadow Within
  6. Under the Black Wings
  7. Kali
  8. Blood Stained Heritage
  9. Dark Night of the Soul
  10. From the Ashes

Website artist:
Crypta
In 2020 gingen zangeres Fernanda en drumster Luana weg uit de Braziliaanse trashband Nervosa. Ze hielden echter de muziek in hun leven, want ze namen met hun nieuwe band Crypta het album Echoes of the Soul op.
Het album start met ‘Awakening’, een nummer met een donkere dreigende intro. Het klinkt alsof je de crypt(a) zo binnenwandelt. Perfecte opener voor de sfeer die Crypta wil neerzetten, vind ik zelf. ‘Starvation’ valt dan weer meteen met de deur in huis. Er worden screams en grunts gebruikt als vocals die over denderende snelle muziek gestrooid zijn. In tegendeel tot veel bands in dit genre passen de vocals wel op de muziek, wat toch net iets aangenamer luistert. ‘Possessed’ heeft een goeie intro die overgaat in mooie gitaren die het hele nummer door prikkelen. Ik heb ook echt enorm veel respect voor de zang techniek hier.
Voor de headbangers onder ons heeft Crypta ‘Death Arcana’ geschreven. En ik moet eerlijk zeggen dat ik wel fan ben van de muziek, tot nu toe. De zang mag misschien dan iets minder mijn ding zijn, maar het creepy sfeertje in de muziek kan ik wel appreciëren. ‘Shadow Within’ heeft weer dat dreigende, met een enorme wall of sound en een zangeres die klinkt als de evil witch die uit duistere krochten tevoorschijn komt. En dat bedoel ik als compliment! ‘Under the Black Wings’ is een nummer dat gebaseerd is op een nachtmerrie van een van de leden van Crypta. Het is ook meteen mijn favoriet nummer van dit album. Voor mij persoonlijk word het ook aangenamer om te luisteren hoe verder we in het album zitten. Misschien dat ik dit soort muziek altijd eerst wat gewoon moet worden?
‘Kali’ start met veel lawaai en gaat in een goed gespeeld uptempo ritme verder. Ik ben ook fan van de titel, een naam die toch altijd gelinkt wordt met de hekserij. Ook ‘Blood Stained Heritage’ vind ik zo’n fantastische titel voor een metalnummer, al is de song zelf iets te chaotisch voor mij. ‘Dark Night of the Soul’ volgt heel mooi op de vorige nummers en zou zo een battle lied kunnen zijn. Of toch, in mijn ogen. De afsluiter ‘From the Ashes’ start met het ondertussen bekende ijselijke gekrijs. Ik headbang wel mee met dit waardige laatste nummer, maar vind het net iets te chaotisch.
Kyria die een death metal band aanraadt is een vrij zeldzaam gebeuren, en toch doe ik het. Het is goed gespeeld, fantastisch gezongen en de creepy sfeer laat je het hele album niet los. En dan is het ook nog eens volledig female fronted power!
 

​Kyria Van Gasse 
Foto
Music straight from the Crypt(a) will haunt you for the rest of your days!
0 Opmerkingen

NanowaR of Steel – Italian Folk Metal

8/9/2021

0 Opmerkingen

 
Foto
DETAIL ALBUM
​Tracklist:
  1. Requiem per Gigi Sabani in Re minore
  2. L'Assedio di Porto Cervo
  3. La Maledizione di Capitan Findus
  4. La Marcia su Piazza Grande
  5. La Mazurka del Vecchio che Guarda i Cantieri
  6. La Polenta Taragnarock
  7. Scugnizzi of the Land of Fires
  8. Rosario
  9. Il  Signore degli Anelli dello Stadio
  10. Gabonzo Robot
  11. Sulle Aliquote Della Libertà
  12. Der Fluch des Kapt’n Iglo
  13. El baile de los Viejo que Mira las Obras
  14. Formia
  15. Biancodolce

Website artist:
​Nanowar
De mannen van NanowaR of Steel nemen het normaal niet te serieus. Ze zijn dan ook gestart als een power metal parodie groep. Ik zie je denken, een parodie op power metal? Is dat genre van zichzelf niet al silly genoeg? Ja, maar NanowaR maakt het nog eens een schepje erger. Ook op hun nieuwste album, Italian Folk Metal, houden ze het niet té serieus. Spijtig, want het heeft er voor gezorgd dat ik hier niet van genoten heb, en dat komt van een hele grote folk (metal) fan.
We beginnen met ‘Requiem per Gigi Sabani in Re Minore’ een lange titel die vooral veel vragen in me op laat komen. Wat voor album wordt dit eigenlijk? Het heeft een interessante intro, wat leuke deuntjes en ik ben wel van fan het klassieke dat er in zit. Het tweede nummer keert mijn gedachte helemaal, spijtig genoeg. ‘L’Assedio di Porto Cervo’ heeft een chaotische intro die dan ook nog eens verder gaat in grunt-gezang. En je kent me, dit is niet iets waar ik van hou. De hoofdvocals maken het even beter en het refrein is wel goed, maar ik mis in dit nummer echt wel het folkgehalte dat de albumtitel me beloofd had.
‘La Maledizione di Capitan Findus’ is een goed nummer dat de titel folk metal waardig is. Eindelijk. Ik dacht zelf, misschien dat de eerste twee nummers perongeluk op dit album beland waren en dat we vanaf nu echt folk metal gaan krijgen. Sadly verbreekt ‘La Marcia su Piazza Granda’ die bubbel. Het is hier geen folk maar een traditioneel Italiaans lied, of zo klinkt het toch. ‘La Mazurka del Vecchio che Guarda i Cantieri’ brengt me echter wel in verleiding om het nummer aan mijn playlist toe te voegen. Bijna gelukt, NanowaR! Met ‘La Polenta Taragnarock’ komen we terug bij de folk, en dit nummer is niet slecht gespeeld.
‘Scugnizzi of the Land of Fires’ heeft een andere zangstijl en dat is interessant, spijtig genoeg is het nummer het voor de rest niet echt. Het volgende nummer is een ballad, ‘Rosario’. Het zou perfect in een film passen, al heeft het ook wat Eurovision vibes (en dat zeg ik als Eurovision fan!). Hier vond ik het a-capella einde niet echt nodig. ‘Il Signore defli Anelli dello Stadio’ dit nummer zal sowieso live goed werken en ik ben fan van de doedelzakken, maar niet zozeer van de vocals, jammer. ‘Gabonzo Robot’ brengt plots pop-punk in het album en dat verwart me alleen maar. Met ‘Sulle Aliquote Della Liberta’ gaan we terug meer richting de traditionals, en dit nummer is gelukkig wel eens goed gespeeld.
‘Der Fluch des Kapt’n Iglo’ start het luie rondje van NanowaR. Dit is een Duitse versie van Capitan Findus en het werkt echt niet in die nieuwe taal. Ook ‘El Baile del Viejo que Mira las Obras’ is een remake van een vorig nummer. Ik vond deze twee versies echt niet nodig en het voelt alsof ze hun album wat wouden opvullen. Ook ‘Formia’ en ‘Biancodolce’ waren echt niet nodig, deze passen zelfs totaal niet meer bij de rest van het album.
In conclusie raad ik dit album echt niet aan. Het is een een bijeenraapsel van nummers die helemaal niet bij elkaar passen en een aantal ervan zijn zelfs nog niet eens echt goed gebracht. Doe jezelf een plezier en luister naar betere folk metal.
 
Kyria Van Gasse 
Foto
A mix and match of various sounds all collected on one album. Only a few songs are worth a relisten and most of them are just not good at all.
0 Opmerkingen

Captain Naysayer- Captain Naysayer

4/9/2021

0 Opmerkingen

 
Foto
DETAILS ALBUM
​Tracklist:
  1. Black Silhouette
  2. Changes
  3. Voodoo Lovin'
  4. I See Danger
  5. Blue-Eyed Mask
  6. Living Again

Website artist:
Captain Naysayer
Dit album is al wat langer uit, maar het kwam mij nu pas de oren tegemoet. En wat vind ik het spijtig dat ik dit niet vroeger ontdekt heb! De smooth old school 70s vibe zoemde rond me heen en ik was vanaf de eerste minuut fan. Op deze EP hadden gerust meer nummers mogen staan!
Captain Naysayer begint met 'Black Silhouette',  een nummer met een psychedelische intro. Het zet meteen de toon voor de rest van het album. De goeie gitaren en vocals maken dit nummer tot een ware 70s surfer classic. Het word opgevolgd door 'Changes'. Dat op de een of andere manier voor mij klinkt als een tragere song, met weer een hele goeie intro en een heleboel swing.
'Voodoo Lovin'' heeft dan weer een groovy intro, en dit nummer belooft live een echt feest te zijn. En dan eindigt het ook nog eens met enorm straffe vocals! 'I See Danger' is een van mijn persoonlijke favforieten. Wat een nummer. Enorm meezingbaar, en wat ben ik zo fan van die stem! 'Blue-Eyed Mask' klinkt als een love song, het is zacht en traag en heel goed gespeeld.
Eindigen doet Captain Naysayer met mijn tweede favoriet van dit korte album, 'Living Again'. Een echt dansnummer dat begint met een spoken intro en een heel trippy tweede deel heeft. Ik heb hier al een paar dagen op staan rondschuifelen!
Dit is een sterk debuut, en deze band heeft er meteen een fan bij. Hou de mannen van Captain Naysayer zeker in het oog, ze gaan grootse dingen doen!
 
Kyria Van Gasse 
Foto
​Groovy 70's hard rock that makes you dance and sing along immediately.
0 Opmerkingen


    Categories

    Alles
    American Rock
    Dark Electro
    Hard Rock
    Metal
    Rock

    Archives

    April 2023
    Maart 2023
    Mei 2022
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Juni 2020
    Mei 2020
    Februari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014

                                                                        

    RSS-feed


A WOODLAND HILLCREST PROMOTION PRODUCTION  I  KEYS AND CHORDS 2001 - 2025

  • HOME
  • MUSIC NEWS
  • ALL CONCERT REPORTS
  • CD REVIEWS 2025
  • VINYL REVIEWS 2025
  • BOOK REVIEWS
  • INTERVIEWS / ARTICLES
  • COMING EVENTS
  • CONTACT PAGE
  • DISCLAIMER / COPYRIGHT POLICY